Projecten: Kasten

Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
Projecten: Kasten
wandkast 'Mariska'
mooi hout, perfect sluitende verbinding
de laatste handeling voor het plaatsen
Materiaal & afwerking:
massief Amerikaans Notenhout
massief europees Eikenhout
olieafwerking

Formaat:
bovenkast: 160 x 48 x 30 cm (bxhxd)
onderkast: 160 x 55 x 50 cm (bxhxd)

Ontwerp:
idee: klant
uitwerking: Herman Kruizinga

” Goedemiddag, Zoals net telefonisch besproken stuur ik hierbij foto’s van een kast die wij mooi vonden. Deze is geverfd en van teak maar we willen zoiets van (ruw)blank eiken. Hoogte ongeveer 2.30 en 2.20 meter breed. Zelf vind ik het mooi als er zware dikke planken in zo’n meubel zitten. Hoor graag van jou wat je adviseert qua uitvoering.”


Dit was het eerste contact met de klant. In een later overleg bleek dat vooral 'de drukknopkast' hen aansprak in mijn werk en dat het belangrijk was dat er vooral mooi getekend eikenhout met grove noesten gebruikt moest gaan worden. Ook zou de kast een open deel en een gesloten deel moeten krijgen met laden of deurtjes. Ik stelde voor om de kast wat kleiner te maken om het meubel in z’n geheel zichtbaar te krijgen en dus niet voor een wandvullende kast in een nis te kiezen. De klant kwam daarop met een voorstel voor twee losse kasten die aan de wand moesten worden bevestigd, met het idee van de drukknopkast er in uitgewerkt.

 

Het is een ‘gelikt’ meubel geworden met mooie grote spiegels van voornamelijk kwartiers gezaagd eikenhout, waarin de open noesten bewust zijn verwerkt. Het notenhouten front is zodanig gezaagd en verlijmd en opnieuw gezaagd, dat de grens van de laden met de onderliggende klep wordt gevormd door het lichtere spinthout. De laden en de klep vallen binnen de romp en de in verstek verlijmde rand zorgt voor extra optische dikte. Hierdoor krijgt de onderkast een match met de eiken bovenkast.

 

Een leuke opdracht, alles gemaakt uit een stapel massief hout. Nou ja, op de automatische ‘high tech’ ladenlopers na dan.

wandkast, buffetkast met laden en klep